Clujul cunoaste un adevarat boom economic in domeniul constructiilor. Ritmul in care se construieste, precum si sutele de milioane de euro care se invart pe piata imobiliara din municipiul resedinta de judet i-au atras pe investitori intocmai cum un borcan de miere atrage albinele.
Anul acesta, valoarea lucrarilor de constructie facute in judetul Cluj a fost mai mare decat valoarea investita in Bucuresti, iar ca nivel al investitiilor in domeniu, judetul este primul loc in tara, a afirmat seful Inspectoratului Teritorial in Constructii (ITC), Ioan Petran.
Potrivit sursei citate, cele mai multe investitii se concentreaza in Cluj-Napoca. Circa 70 la suta din totalul investitiilor realizate in zona formata din judetele Cluj, Alba, Bistrita-Nasaud si Maramures sunt cele din resedinta judetului Cluj. Ioan Petran a afirmat ca din acest punct de vedere se poate vorbi de o adevarata explozie pe piata imobiliara.
"Exista cazuri in care apartamentele se afla doar pe plansa proiectantului si vin oameni care platesc zeci de mii de euro pentru a le cumpara", a declarat seful ITC.
Constructia de locuinte este cea mai rentabila. Piata apartamentelor si caselor din oras a urcat constant in ultimii ani. Astfel, in cartiere cum ar fi Gheorgheni ori Andrei Muresanu, un apartament cu doua camere costa cel putin 40.000 de euro.
Locuintele din cartierele muncitoresti, cum ar fi Manasturul ori Marasti, au preturi mai scazute, insa nici ele nu pot fi incadrate in categoria locuintelor ieftine.
Pentru ca profiturile sunt de-a dreptul ametitoare pentru constructori, regulile de urbanism sunt adeseori incalcate. Ioan Petran a dat exemplul unui taximetrist care a ridicat un bloc de locuinte.
Pentru ca legea prevede ca fiecare bloc trebu