Singura societate din domeniul mineritului care nu a beneficiat de nici o subventie in ultimii 15 ani este pastrata in portofoliul statului ca moneda de schimb in cadrul algoritmului politic. Privatizarea Societatii Nationale a Sarii ar fi putut fi o afacere foarte buna pentru statul roman, dar momentul favorabil a fost depasit.
Intre timp, importurile de sare de consum din Ucraina taie sistematic cate o felie importanta din piata producatorului roman.
Societatea Nationala a Sarii continua sa fie unul dintre cei mai importanti producatori din Europa, in ciuda reducerii productiei la jumatate fata de cea dinainte de 1989. Lucrurile sunt insa total diferite, raportandu-ne la perioada de atunci, si abia acum se poate spune ca extractia de sare in Romania se face in functie de cerintele pietei.
Productia Salrom se ridica la 2,5 milioane tone pe an, din care 800.000 de tone sare gema, 1,6 milioane tone - sarea solutie, destinata combinatelor chimice, si diferenta de 100.000 de tone este reprezentata de sarea recristalizata, pe care o regasim in consumul alimentar.
Desi Salrom este singurul producator de sare din Romania, nu se poate vorbi de un monopol in sensul strict al cuvantului, exploatarea zacamintelor fiind libera.
Cum investitiile pentru extractie si pentru prelucrare sunt foarte ridicate, iar recuperarea lor se face intr-un interval de timp ridicat, nimeni nu se inghesuie sa concesioneze noi zacaminte. In schimb, multi investitori si-au exprimat interesul fata de extractia de sare prin intermediul Salrom, in cazul in care aceasta ar fi scoasa la privatizare.
Rezervele de sare ale Roma-niei sunt estimate la circa 400 de milioane de tone, iar calitatea este foarte ridicata. Cu toate acestea, in ultimii ani, pe piata sarii au inceput sa apara importatorii.
Filiera trece prin Galati
Desi