- Diverse - nr. 189 / 26 Septembrie, 2005 Varza este cunoscuta inca din antichitate. A fost apreciata pentru proprietatile ei terapeutice de catre Hipocrate, Pliniu cel Batran, Galen etc. Marele matematician si filosof Pitagora aprecia varza in mod deosebit, el fiind un vegetarian convins. Romanii aveau obiceiul sa recomande cateva frunze crude de varza inainte de ospete si betii. Fitoterapia moderna recunoaste faptul ca varza este un veritabil aliment-medicament. Dintre varietatile de varza, cele mai importante din punct de vedere terapeutic sunt: varza alba, varza rosie si varza de Bruxelles. Principalii constituienti In functie de varietate, varza contine intre 85-92 % apa. Continutul in proteine este in general redus (1-4 %), ca, de altfel, si la celelalte produse vegetale. La fel, continutul in grasimi (0,2-0,9 %), in glucide 3,5-11,2 %. Continutul in minerale este de 35 mg/%, calciu, 20-70 mg/% fosfor, 0,4-0,9 mg/%. Din punct de vedere al continutului de vitamine, situatia este urmatoarea. Asa cum se stie, varza este bogata in vitamina C (36-84 mg/%), numita si antiscorbutica. De asemenea, varza mai contine, dar in cantitati mai mici, vitaminele A, B1, B2, K si F. Recomandari terapeutice Sub orice forma, cruda, fiarta, acra, varza isi pastreaza multe din calitatile sale, ce i-au adus pe parcursul secolelor o buna reputatie. Astfel, varza cruda si sucul de varza au un efect deosebit asupra gastritelor si a ulcerului gastric. Varza este un bun pectoral in bronsite, laringite, cu efecte favorabile si in astm. Varza este un dezinfectant general Din medicina traditionala se cunosc recomandarile verzei pentru calmarea durerilor musculare, a nevralgiilor reumatismale. Se foloseste cu bune rezultate in abcese, flegmoane, furuncule, arsuri, infectii ale pielii, intepaturi etc. Atat cruda, cat si fiarta, varza este bine tolerata in stomac s