Comisia Europeana a inaintat Parlamentului European o propunere prin care traficul de Internet si convorbirile telefonice sa fie stocate mai mult timp si puse la dispozitia structurilor politienesti.
Lansat si sustinut initial de ministrii de Justitie din Marea Britanie, Irlanda, Franta si Suedia, proiectul privind pastrarea datelor de trafic de telefonie si Internet din interiorul UE are sanse mari sa fie votat pana la sfarsitul anului de organismele europene, dupa cum se arata intr-un material aparut pe infoworld.com.
"Speram ca aceasta propunere sa fie aprobata de guvernele membre UE si de catre membrii Parlamentului European pana la sfarsitul lunii decembrie", a declarat Franco Frattini, comisarul european pe probleme de justitie si securitate.
Daca se voteaza acest raport, operatorii de telefonie sunt obligati sa stranga si sa stocheze traficul de voce timp de un an, in timp ce pentru ISP-isti termenul este de sase luni. Aceste informatii pot fi accesate de organe abilitate din alte state membre la cerere. Initial, propunerea Comisiei Europene mergea pana la o perioada de stocare a datelor de pana la trei ani.
DIFICIL. Punerea in practica a acestei hotarari este extrem de dificila din mai multe puncte de vedere. In primul rand, "marimea informatiei": pana la 40.000 de terabytes de date pe an, care au nevoie de spatii de stocare. Apoi, pretul platit de companii, care ar putea ajunge si la 180 milioane de euro pe an.
PROTEST ROMANESC. Asociatia Pentru Tehnologie si Internet (APTI) s-a alaturat campaniei declansate de o serie de asociatii europene impotriva pastrarii datelor de trafic de telefonie si Internet.
"Chiar daca scopul anuntat de oficialii europeni este cel de lupta impotriva terorismului, in actuala sa forma, aceasta initiativa este disproportionata si ilegala in acelasi timp. De asem