Doi deputati PSD, impreuna cu un senator si un deputat PRM au avut o idee ciudata si au decis s-o faca lege: autorizatiile taxi sa fie documente cu titlu de valoare, care sa poata fi tranzactionate la Bursa.
Ca sa deruteze curcile care ar fi putut rade de aceasta bazaconie, cei patru parlamentari au pretins, in motivarea proiectului legislativ, ca sistemul propus este legiferat in toate statele europene. Pretentia se dovedeste insa o minciuna sfruntata.
Proiectul buclucas, avand titulatura "Propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere", a fost inregistrat la Senat, cu nr. b.357, la data de 27 iunie 2005. O luna mai tarziu, proiectul a obtinut si avizul favorabil al Consiliului Legislativ.
Se vede treaba, Consiliul nu s-a obosit sa verifice daca informatiile din expunerea de motive a proiectului sunt reale.
Printre atributiile Consiliului Legislativ, se enumera si analizarea proiectelor de legi din perspectiva "armonizarii solutiilor legislative preconizate cu reglementarile Uniunii Europene si cu prevederile conventiilor internationale la care Romania este parte" (am citat de pe site-ul Consiliului, sectiunea "Atributii").
Or, dupa cum vom vedea, numai despre „armonizare" cu legislatia de profil din UE nu poate fi vorba in cazul proiectului in discutie sau cel putin in privinta unor aspecte ale acestuia.
Probleme reale, solutii comice
Aparent, intentiile celor patru parlamentari (deputatii PSD Aurelia Vasile si Ioan Bivolaru, senatorul PRM Claudiu Tanasescu si deputatul PRM Eserghep Gelil) sunt cat se poate de onorabile. Iata un prim paragraf din „Expunerea de motive" la proiectul acestora:
"Monitorizarea modului cum s-a aplicat Legea nr. 38/2003 a scos in evidenta o serie de disfunctionalit