- Saracie, coruptie... De ce s-ar grabi Uniunea Europeana sa ne deschida usa peste un an?
- Romania a facut progrese extraordinar de mari in ultima perioada, progrese care s-au regasit de altfel in rapoartele transmise de Comisia Europeana. N-as incepe apocaliptic, coruptie, saracie... Romania este o tara care se dezvolta, o tara in care, foarte curand, efectele reformelor vor fi resimtite in bunastarea fiecaruia dintre noi. In ceea ce priveste coruptia, din nou spun ca este un pic dura afirmatia. Toata reforma facuta in Justitie pana in acest moment n-a facut altceva decat sa creeze acel sistem nepolitizat, liber, care sa poata functiona astfel incat fenomenul coruptiei din Romania sa poata fi stopat. Coruptie exista in toate tarile lumii, exista si in Romania, dar n-as vrea sa spunem ca suntem o natie de corupti. Suntem o tara care a avut si are probleme legate de coruptie, dar care are un plan national de combatere a coruptiei. Avem un Parchet National Anticoruptie, avem procurori care nu mai sunt numiti pe criterii politice. Iata, deci, ca avem un sistem care se insanatoseste si incepe sa functioneze pe principii europene si care, in perioada urmatoare, va avea si rezultate. Nu vreau sa atac pe nimeni, dar cred ca daca toata aceasta reforma ar fi inceput cu multa vreme in urma, nu la sfarsitul anului 2004, si ar fi fost tratata de Guvernul anterior cu mai multa seriozitate, in acest moment am fi avut rezultate concrete ale reformei in Justitie.
- E adevarat, "coruptie zero" ramane doar un concept, insa mai avem timp sa convingem Bruxelles-ul de bunele noastre intentii, sa convingem ca, intr-adevar, facem ceva?
- Repet. Daca reforma in Justitie ar fi inceput cu mult mai multi ani in urma si nu ar fi fost doar un stindard purtat de un anumit partid politic si ar fi insemnat masuri concrete, cu siguranta, acum am fi avut si rez