1. Cu rare exceptii, mass-media romaneasca a transformat vizita presedintelui Basescu in Sua intr-un spectacol de circ. S-a intamplat, totusi, si ceva important in America?
- Mass-media romaneasca si-a facut un obicei din bagatelizarea actiunilor presedintelui. Felul sau deschis si expansiv de a fi, poate prea expansiv pentru un sef de stat, este speculat de cei care nu agreaza programul de schimbari al actualei puteri. Daca ignoram acest stereotip al unei parti a presei, precum si unele excese prezidentiale, vom constata ca vizita in Statele Unite a fost un succes, raportat la obiectivele propuse.
De la bun inceput, administratia prezidentiala a anuntat ca, dupa discursul de la sesiunea Adunarii Generale Onu, presedintele doreste sa se intalneasca cu romanii din America, ceea ce s-a si intamplat. Intalnirile presedintilor Romaniei cu conationalii nostri de peste Ocean au o istorie mai putin fericita. Insusi Emil Constantinescu, in 1998, desi fusese votat de ei, a fost supus unui tir de critici din partea celor care nu erau multumiti de ritmul reformelor din tara. De data aceasta insa, intalnirile par sa se fi desfasurat in alta atmosfera, mult mai destinsa, poate si datorita stilului neconventional al presedintelui. Acest stil l-a servit foarte bine in intalnirile cu studentii romani de pe Coasta de Vest, reuniti la Stanford. Tot acolo au fost abordate chestiuni strategice serioase, cum ar fi, de pilda, situatia Republicii Moldova si dificultatile strategice ale Marii Negre. Putini stiu ca la Hoover Institution de la Stanford University se afla un centru de referinta pentru studierea statelor comuniste si se gasesc si acum arhive cu documente importante ale istoriei Romaniei. Interesant este si ca Traian Basescu a facut si o recomandare diasporei, dornice sa fie reprezentate in parlamentul de la Bucuresti: sa se uneasca. El a pus astfel degetul pe o