Romanii scot din buzunar un milion de dolari pe zi spaga pentru servicii medicale, arata un studiu efectuat pentru Ministerul Sanatatii. Sistemul de sanatate slujeste furnizorii de servicii, nicidecum interesele asiguratilor. Acesta e diagnosticul unui studiu efectuat pentru Ministerul Sanatatii.
Acelasi studiu estimeaza, in premiera, spaga data de pacienti contra serviciilor medicale: un milion de dolari pe zi.
Dincolo de estimarea spagii, studiul pune un diagnostic la fel de grav serviciilor de sanatate din Romania: sistemul ii deserveste pe prestatorii de servicii si interesele de afaceri, nicidecum pe pacienti, care platesc asigurari. „Ne-au trebuit doua luni de discutii la minister ca sa putem face publice rezultatele", declara autorii acestui studiu, parte a unui proiect al Bancii Mondiale.
360 de milioane de dolari au totalizat in 2004 platile neoficiale facute personalului medical pentru servicii care ar fi trebuit sa fie publice si gratuite, conform legii. Suma a rezultat din studiul efectuat pentru Ministerul Sanatatii de catre compania Logicon, in cadrul unui proiect al Bancii Mondiale.
Dintr-un sondaj la nivel national pentru cuantificarea marimii si structurii platilor neoficiale in sectorul de sanatate romanesc, realizat in cadrul acestui program, reiese ca 42 la suta dintre cei care au intrat in unitati sanitare de stat au facut plati informale catre medici din proprie initiativa, iar 55 la suta au dat bani asistentelor.
Medicii din spitale iau plicurile cele mai groase
„Nivelul mediu al unei plati informale pentru un medic de familie este de 160.000 de lei. El creste pina la 400.000 de lei pentru un medic dintr-o policlinica, iar cel mai mare nivel il ating spagile din spital.
Aproximativ 1.800.000 de lei", spune Bogdan Lazarescu, consultant al Ministerului Sanatatii in