In acelasi timp, el declara ca aprecierea nominala a leului pana la sfarsitul anului este “o aberatie de proportii si chiar periculoasa”, considerand ca intarirea lui ar putea afecta echilibrul financiar si, in cele din urma, stabilitatea preturilor, pe fondul lipsei suportului castigurilor rezultate din productivitate, din economie si reducerea ritmului de crestere a industriei. Pentru a stopa cresterea rapida a leului, care ii facea pe multi dealeri sa vada un curs al euro la
In acelasi timp, el declara ca aprecierea nominala a leului pana la sfarsitul anului este “o aberatie de proportii si chiar periculoasa”, considerand ca intarirea lui ar putea afecta echilibrul financiar si, in cele din urma, stabilitatea preturilor, pe fondul lipsei suportului castigurilor rezultate din productivitate, din economie si reducerea ritmului de crestere a industriei.
Pentru a stopa cresterea rapida a leului, care ii facea pe multi dealeri sa vada un curs al euro la finele anului de 3,35 – 3,45 lei, banca centrala a intervenit aproape zilnic, inca de la finele lunii august, masura care a tinut moneda unica in apropierea pragului de 3,5 lei.
Pe de alta parte, BNR a renuntat sa mai sterilizeze surplusul de lei din piata monetara, creand o presiune deosebita pe banci.
Iar pentru a le “calma” si mai bine, BNR a redus saptamana trecuta dobanda indicativa pentru interventiile pe piata monetara de la 8,5% la 7,5% pe an si, in special, pe aceea cu care sunt platite depozitele atrase de la banci, de la 4% la 1%.
Masura a avut darul de a raci instantaneu o parte din “banii fierbinti” stimuland, in acelasi timp, unele banci sa incerce miscari speculative, pe seama celor care cauta sa isi majoreze capitalurile in valuta, pentru a-si sustine posibilitatile de creditare dup