Iar daca se gaseste totusi ceva in calculator, ti se spune "n-am mai sunat la proprietar de cateva saptamani". Sau te intampina si mai ciudata solicitare a agentilor imobiliari "daca va gasiti ceva, va asteptam la noi si contra comisionului rezolvam actele". Asa arata Clujul imobiliar, un oras in care toamna banii adevarati ies din inchirieri.
Cazul de mai sus apartine Adinei M., o clujeanca de curand reintoarsa in oras dupa un periplu de mai multi ani in sudul tarii. Insa situatia este departe de a fi singulara. Orice ai cauta in aceasta perioada in Cluj, in domeniul imobiliar, in afara de cumparari de apartamente nou construite de insasi agentiile imobiliare si in afara de inchirieri, situatia este similara.
"Mi-am vandut apartamentul din sud relativ repede. Tranzactia nu a avut loc printr-o agentie imobiliara, asa ca totul s-a derulat repede si fara costuri. Insa, in Cluj, am fost nevoita sa apelez la agentii in speranta ca voi gasi repede ceva convenabil, chiar daca voi plati comisionul de pana la 3%", a declarat Adina M.
Cu toate acestea, apartamentul solicitat n-a putut fi gasit la prin nici o agentie, iar situatia s-a prelungit timp de mai multe luni. "Dupa ce a trecut vara, mi s-a spus ca acum este sezonul inchirierilor si ca, in ultimele luni, nu au sunat sa-si actualizeze baza de date, iar eu nu aveam banii pentru un apartament nou.
Oricum, in cele mai multe cazuri, aceste blocuri noi sunt inca in constructie, iar eu trebuie sa eliberez actualul apartament in care stau cu chirie", a subliniat Adina M.
Banii impozitati si neatractivi
Tranzactiile imobiliare sunt supuse impozitarii, fapt care face acest tip de afacere mai putin atractiv pentru agentii imobiliari. Orientarea acestora, cel putin in situatia Clujului, pentru i