Alianta vrea ca observatorii romani din Parlamentul European sa poata vota prin corespondenta. Alianta PNL-PD cauta solutii pentru a compensa pierderea majoritatii la Senat, o data cu plecarea observatorilor romani la Parlamentul European. Una dintre ele - votul prin corespondenta.
Presedintele PD, Emil Boc, a anuntat ieri ca Alianta doreste urgentarea adoptarii noului Regulament al Senatului, pentru ca parlamentarii observatori sa poata vota prin corespondenta legile necesare tarii. Potrivit lui Boc, votarea legilor organice in Senat va fi blocata, Coalitia nemaiintrunind cele 69 de voturi necesare majoritatii. Puterea are 71 de senatori, din care sase sunt euroobservatori. "Plecam la Bruxelles in interes national, dar compromitem legi importante in plan national, pentru ca nu pot fi adoptate din cauza faptului ca nu avem majoritatea necesara", a argumentat Emil Boc. A doua solutie decisa in Alianta pentru salvarea majoritatii din Senat tine tot de Regulament. Potrivit liberalului Eugen Nicolaescu, plecarea euroobservatorilor face necesara si "flexibilizarea prezentei la votul pe articole". Cu alte cuvinte, diminuarea cvorumului de sedinta atunci cand se voteaza pe articole si impunerea lui numai la votul legii per ansamblu.
IRONIE. "In masura in care introducem votul prin corespondenta putem sa facem un parlament la fara frecventa si eliminam complet cheltuielile", a raspuns ironic presedintele Camerei, Adrian Nastase, la auzul propunerii Aliantei. El a sustinut ca in cursul dezbaterilor apar si amendamente si atunci "a convinge pe unul sau pe altul sa voteze intr-o anumita directie si a introduce un vot de acest gen inseamna a introduce un fel de mandat imperativ pentru cei care ar vota intr-un fel sau altul fara sa mai conteze dezbaterea".
Alianta vrea ca observatorii romani din Parlamentul European sa poata vota prin corespondenta. Alianta