Majoritatea oradenilor traiesc unul din cele mai mari scandaluri care macina administratia publica locala de aproape doua luni. Prefectura se razboieste cu Primaria, iar societatile de salubritate se sicaneaza. Totul a pornit de la inchiderea unui depozit de gunoi si deschiderea unei gropi ecologice. ANCHETA Scandalul gunoiului, care macina acum Oradea, a inceput in jurul datei de 14 august, inainte de deschiderea oficiala a noii gropi ecologice. Momentul a coincis cu inchiderea vechii gropi, situatie decisa la nivelul Consiliului Local printr-o hotarare emisa special in acest sens.
Problema principala este reprezentata de tariful de depunere, care pur si simplu s-a dublat. "Daca acceptam tarifele asa cum sunt, adica de 12,3 euro pe tona de deseuri depozitata la halda si de 3,8 RON (38.000 de lei vechi) pe persoana/luna pentru deseurile adunate de la populatie, noi intr-o luna nu mai facem fata pe piata", declara directorul SC Urbana SA, Emeric Balogh. In prezent, Urbana practica un tarif pentru gospodariile personale de 5 RON (50.000 de lei vechi) pe persoana/luna, adica cu 1,2 RON (12.000 de lei vechi) mai mare decat cel stabilit de Consiliul Local ca tarif maxim. In conditiile in care va trebui sa plateasca o taxa dubla de depozitare o data cu darea in functiune a noului depozit (n.r. - suma stabilita in contractul dintre Keviep si Primarie la 12,3 euro/tona), directorul Urbana sustine ca nu are cum sa reduca tariful actual, care a fost reglat de piata in decursul anilor.
El are o explicatie si pentru faptul ca RER Ecologic Service, celalalt operator de salubritate, a semnat contractul cu administratorul haldei. Balogh crede ca RER Ecologic Service, care are mai putine contracte cu populatia pentru deseurile menajere, obtine de la Primarie pentru salubrizarea stradala un pret mult mai bun, de 19,7 RON/mc. In acest fel sunt compensate pierderile d