In Romania anului 2005 functioneaza aproximativ 300.000 de microintreprinderi cu un statul fiscal flexibil, din care 170.000 au un singur angajat.
O microintreprindere care are o cifra de afacere mai mica de 100.000 de euro pe an si un numar de maximum 9 angajati, poate opta, la inceputul anului fiscal, fie sa plateasca un impozit de 3% pe veniturile incasate, fie sa achite un impozit de 16% pe profit.
Autoritatile banuiesc insa ca microintreprinderile sunt utilizate pentru plata mascata a veniturilor salariale mari, care scapa astfel de plata contributiilor sociale (CAS). O prima tentativa de modificare a statutului microintreprinderilor a fost initiata de Ionut Popescu, fostul ministru al Finantelor, care a avansat propunerea maririi la cinci a numarului minim de angajati in 2006.
Surse guvernamentale ne-au dezvaluit ca exista trei scenarii fiscale pentru 2006 in privinta microintreprinderilor. Primul scenariu presupune pastrarea cotei de 3% aplicata cifrei de afaceri, simultan cu marirea numarului de salariati la cinci.
Al doilea scenariu propunea marirea cotei de 3%, pana la un nivel echivalent cu plata unui impozit de 16% pe venit sau pe profit, fara a se modifica numarul minim de angajati. Este scenariul cel mai putin probabil, deoarece o firma are mereu posibilitatea de a cheltui mai mult decat castiga.
Ultimul scenariu, cel mai probabil, lasa lucrurile cum sunt in acest moment, cu un salariat si cota de impozit de 3% din venituri, de vreme ce microintreprinderile vor disparea o data cu aderarea la UE.
Statutul microintreprinderilor va ramane neschimbat, le-a promis recent ministrul de finante Sebastian Vladescu reprezentantilor patronatelor.
„Din punctul meu de vedere, declaratia ministrului de Finante este clara: ramane asa cum am stabilit. Insa nimic nu mai este sigur in ziua