In 10 septembrie 2005, la Cluj Napoca s-a desfasurat Forumul reprezentantilor comunitatilor Regiunii Nord-Vest (Transilvania de Nord), care a adoptat o Declaratie privind politica de dezvoltare a regiunii. Au fost gandite mai multe programe sectoriate si teritoriale care sa duca, pana in 2029, la o dezvoltare solida a regiunii.
Din pacate, poate si din obisnuinta, Maramuresul si-a pastrat izolarea specifica, rod al unor politici defectuoase duse de cei care au condus si conduc destinele judetului. Pe hartie, lucrurile nici nu arata asa de rau.
Se vorbeste despre dezvoltarea economica a judetului, a statiunilor balneoclimaterice din Depresiunea Maramuresului, de dezvoltarea turismului termal (Ocna Sugatag, Costiui), a turismului de circuit si agroturismului din Maramures, prin revitalizarea ocupatiilor traditionale, a turismului de iarna in Cavnic, Borsa, Izvoare, Firiza, de revitalizarea si protejarea mediului natural in arealul
Muntilor Rodnei si Gutai. In Declaratie se mai preconizeaza infiintarea unui incubator de afaceri in Baia Mare, o dezvoltare a unei infrastructuri pentru productie cinematografica (in Baia Mare urmand sa se realizeze filmari pentru efecte speciale) si dezvoltarea ArtPark din Cernesti.
In realitate situatia Maramuresului e deplorabila, primele finantari, destinate drumurilor Petea-Baia Mare si Baia Mare-Sighet, urmand sa vina doar in anul 2011. Partea de nord a Ardealului contribuie cu peste 11% din PIB si ne aflam pe locul patru intre cele opt zone de dezvoltare regionala. Logic ar fi sa se intoarca fonduri pe masura cotizatiei.
„Am pierdut trenul!"
Referitor la aceasta neimplinire, senatorul PRM Liviu Doru Bindea a declarat: „legat de Maramures sunt pregatite proiecte pentru inceperea lor din a