(Foto: )
Conducerea bancii SanPaolo IMI intentioneaza sa construiasca o sucursala pe amplasamentul unei case de o reala valoare arhitecturala. In timp ce statele din Uniunea Europeana (UE) fac tot posibilul pentru a-si pastra valorile si pentru a mentine linia arhitecturala a oraselor, Primaria clujeana nu pare interesata de aspectul municipiului si de valoarea istorica a unora dintre cladiri.
SanPaolo a oprit lucrarile dupa ce o parte din vecinii viitoarei constructii au luat pozitie, afland ca, dupa 50 de ani, nu vor mai avea drum de acces la casele lor. Primaria a pasat frumusel problema Justitiei, iar conducerea bancii face propuneri absurde. Cu toate ca exista un litigiu pe rol, Primaria a emis, in 23 septembrie, autorizatia de construire in favoarea SanPaolo.
Casa aflata la numarul 61 pe Bulevardul 21 Decembrie, construita la inceputul secolului XIX, a fost demolata, cu autorizatia Primariei din mai 2005, dupa ce a fost achizitionata, in 2004, de filiala Cluj a grupului bancar italian SanPaolo IMI.
Demolarea cladirii, construite intr-un stil arhitectural de secesiune si imbinand neoclasicul cu barocul, nu este ceva nou pentru clujeni, dupa ce un imobil mai vechi a fost ras din Piata Avram Iancu pentru ca firma italiana Beyfin sa-si construiasca un hotel.
Acordul primit de SanPaolo din partea Primariei si a Comisiei Monumentelor Istorice este surprinzator, avand in vedere ca proprietarului unei case invecinate, cu o arhitectura mai simplista, nu i s-a permis nici macar sa-si puna geamuri termopan. Casa demolata nu mai poate fi recuperata.
Inchisi in case
Imobilul de la nr. 61 a fost retrocedat in 1996 mostenitoarei de drept, Sanda Zina Gocan. Ea a vandut cladirea bancii italiene, in 2004, fara a se preciza ca aceasta ar a