SANATATEA ADULTULUI Hipercolesterolemia sau nivelul ridicat al colesterolului in sange nu are nici un simptom, in timp insa determina complicatii grave - incepand de la ateroscleroza si pana la infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Alimentatia bogata in grasimi de origine animala, lipsa activitatii fizice provoaca ingrosarea progresiva a vaselor sangvine prin depunerea unor placi de aterom (grasimi), care cresc riscul de boli coronariene. Persoanele cu risc crescut de a avea valori depasite ale colesterolului sunt obezii, sedentarii, suferinzii de diabet zaharat, alcoolicii. Unele medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale (betablocantele, diureticele) sau unele contraceptive orale pot creste nivelul colesterolului in sange.
Colesterolul total este format din mai multe fractiuni: LDL colesterolul - fractiunea cu densitate joasa, "rea" pentru sanatate si care trebuie scazuta, fiind responsabila de depunerile de aterom; HDL colesterolul - fractiunea cu densitate inalta, partea buna a colesterolului care distruge depozitele de grasimi de pe vasele sangvine; VLDL colesterolul sau trigliceridele - fractiunea cu densitate foarte joasa sau lipidele care se absorb in general dupa un pranz bogat in grasimi. Pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare, ghidurile medicale mondiale recomanda ca normale niste valori mai mici ale colesterolului decat cele care se cunosteau anterior.
Bun, rau, trigliceride "Astfel, daca in urma cu cativa ani se considera ca valorile colesterolului total nu trebuie sa depaseasca 230-250 mg/dl, in acest moment se recomanda valori normale sub 190 mg/dl. In acelasi timp, fractiunea cu densitate joasa sau colesterolul rau trebuie sa aiba valori mai mici de 115 mg/dl, iar fractiunea cu densitate inalta sau colesterolul bun - valori mai mari de 40 mg/dl. Trigliceridele nu trebuie sa depaseasca 150 mg/dl", ara