Inclusa intr-un program pilot national, finantat din fonduri Phare, sectia de oncologie a Spitalului Judetean Salaj - Zalau, isi desfasoara activitatea intr-o cladire care nu corespunde standardelor sanitare impuse de legislatia in vigoare. La 3.000 de bolnavi aflati in evidenta, costul tratamentului lunar pentru citostatice se ridica la un miliard de lei.
Numarul de cazuri de cancer, in Salaj, s-a dublat in ultimii 15 ani. Inceputurile oncologiei salajene nu sunt prea indepartate. In anul 1982 se infiinteaza primul cabinet de oncologie din judet ce functioneaza in cadrul Policlinicii Zalau.
Scopul principal al acestui cabinet a fost luarea in evidenta a bolnavilor din intreg judetul, stabilirea schemelor de tratament si controlul periodic al acestor bolnavi. Sectia de oncologie cu paturi, de sine statatoare, s-a infiintat in anul 1989 in cladirea in care in prezent se afla Policlinica Spital Salvosan Ciobanca.
Din anul 1995 a fost mutata din cladirea vecina si si-a pastrat locatia pana in prezent. Trebuie mentionat faptul ca activitatea se desfasoara in aceasta cladire, anexa a Spitalului Judetean Salaj - Zalau, care inainte indeplinea functia de camin de nefamilisti, un spatiu care nu indeplineste toate conditiile impuse de legislatia din sistemul sanitar.
Circuitul normal al activitatilor in sectia de oncologie nu poate fi urmat din cauza spatiului insuficient si prost dimensionat. Acesta este argumentul principal ce sta la baza cererilor de mutare a sectiei in cladirea principala a spitalului. Cadrele medicale din aceasta structura sunt de parere ca aceasta specialitate nu ar trebui neglijata deoarece importanta ei a avut o crestere accentuata in ultimii ani, o data cu cresterea numarului de bolnavi aflati in evidenta.
S-a dublat numarul de cazuri @N