Costica Caras ar putea fi un fermier european de succes. Are venituri lunare de peste 2.200 mii de lei noi din cresterea vacilor. La ferma sa din Branesti, din judetul Ilfov, creste 90 de animale de care are grija impreuna cu familia. Are un tanc frigorific unde pastreaza laptele si lucreaza 80 de hectare de teren de pe care obtine hrana animalelor. Tot laptele il vinde unui procesator renumit, companie multinationala. A ajuns departe, de la cele doua vaci pe care le crestea acum mai b
Costica Caras ar putea fi un fermier european de succes. Are venituri lunare de peste 2.200 mii de lei noi din cresterea vacilor. La ferma sa din Branesti, din judetul Ilfov, creste 90 de animale de care are grija impreuna cu familia. Are un tanc frigorific unde pastreaza laptele si lucreaza 80 de hectare de teren de pe care obtine hrana animalelor. Tot laptele il vinde unui procesator renumit, companie multinationala. A ajuns departe, de la cele doua vaci pe care le crestea acum mai bine de zece ani. Nu s-ar fi descurcat insa fara ajutorul statului. “Fara subventii, nu puteam sa rezist”, spune Caras.
Desi are o ferma exemplara si castiga bine din cresterea animalelor, el nu este deloc multumit. “Produc cat de mult lapte pot, pentru ca este an de referinta. In 2006, primesc cota si de atunci nu mai pot sa cresc productia”, spune el. Ar fi luat, daca ar fi avut bani, inca vreo 50 de animale, ca sa primeasca cota buna de la stat. Nu a avut insa bani pentru dezvoltare. Subventiile ajung doar pentru supravietuire, iar bancile nu prea sunt atrase de agricultura. De unde bani de investitii? Aceeasi intrebare si-o pun mai toti producatorii agricoli, indiferent de sectorul de activitate. Sigur, subventiile ajuta, dar cum ajungi la nivelul europenilor in timp scurt?
“Cu investitii masive”, es