Romanii au inceput sa resimta la buzunare consecintele privatizarilor fara noima facute, la initiativa interna sau la presiune externa, in ultimul an, indeosebi in domeniul energetic. Zilele trecute a fost vorba de scumpirile carburantilor la pompele Petrom, de natura a influenta, prin pozitiile dominante ale acestei companii, preturile pe intreaga piata. Scumpirile - a caror fundamentare noul proprietar privat al companiei nu a vrut s-o dezvaluie - au jucat rolul unui dus rece, avand in vedere produsul sensibil pe care il reprezinta carburantii, si s-au putut constata, pentru prima data la nivel de masa, consecintele privatizarilor in domeniu. Consecinte care, in esenta, inseamna excluderea oricarei posibilitati de interventie din partea statului roman pentru eliminarea abuzurilor sau protejarea consumatorilor.
Populatia avusese de fapt ocazia sa se convinga de astfel de consecinte, mai de mult, in episodul abonamentului la gaze naturale, impus de fapt de noii proprietari privati ai distributiei de gaze. Episodul nu a avut inca un epilog, in ciuda interventiei prompte a guvernului, care a anulat abonamentul. Si nu exista inca un epilog pentru ca noii proprietari ai distributiilor de gaze insista in continuare pentru introducerea abonamentului si, se pare, vor avea succes. Mai insidioase, dar nu mai putin fierbinti la buzunar sunt consecintele asa-numitei liberalizari a pietei energiei electrice, in virtutea careia intermediari, numiti pe buna dreptate de d-l Basescu baieti destepti, cumpara ieftin electricitate pentru a o vinde evident cu profit altor companii prin negocieri, in timp ce oamenii de rand sunt nevoiti sa cumpere electricitatea nu numai de unde sunt arondati, dar si la preturi impuse, mereu si mereu mai mari.
De aproape doi ani de cand au aparut pe rol, incerc, folosind glasul modest si dupa cum se vede fara ecou al unui analist, sa