In anii ‘20, un economist rus, Nicolai Kondratieff, a descoperit ca un ciclu lung de activitate economica se desfasoara pe o durata de 55-60 de ani si are o mare influenta asupra actiunilor, pretul materiilor prime si rata dobanzilor. “Kondratieff Wave” incepe in 1789 si formeaza topuri la perioade indicate mai sus (cel mai recent, anul 2000). Ian Gordon, un economist canadian, imparte fiecare ciclu de 55 de ani in patru “anotimpuri”, dintre care ultimel
In anii ‘20, un economist rus, Nicolai Kondratieff, a descoperit ca un ciclu lung de activitate economica se desfasoara pe o durata de 55-60 de ani si are o mare influenta asupra actiunilor, pretul materiilor prime si rata dobanzilor.
“Kondratieff Wave” incepe in 1789 si formeaza topuri la perioade indicate mai sus (cel mai recent, anul 2000). Ian Gordon, un economist canadian, imparte fiecare ciclu de 55 de ani in patru “anotimpuri”, dintre care ultimele doua, toamna (1982-2000) si iarna (2000-2012), sunt interesante. “Toamna” este caracterizata de speculatie in bond-uri, actiuni, real-estate si o acumulare de datorii. “Iarna” este perioada de colaps pentru pretul materiilor prime, deflatie, scaderea actiunilor la bursa, la fel si real-estate.
Singurele instrumente de pastrat sunt cash-ul si aurul. Cum “iarna” este la inceput (2005), este greu de imaginat ca un asemenea scenariu ar fi posibil, dar istoria a validat aceste cicluri. Cum vede analiza tehnica evolutia pretului aurului? Chartul alaturat este saptamanal si nu trebuie sa fii expert pentru a vedea acea cupa adanca formata intre 1996 si 2004. O valoare de intoarcere apare in 2001, odata cu inceputul scaderii dolarului (aurul si dolarul sunt corelate invers).
Cupa pe un chart este o formatiune grafica care ofera calcularea unui obiectiv de p