Pagubele produse de inundatii au o valoare destul de mare pentru a afecta parametrii macroeconomici si, implicit, cresterea Produsului Intern Brut, a declarat pentru Radio Romania Actualitati (RRA) ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, aflat la Washington, la reuniunea anuala a FMI si a Bancii Mondiale.
"Este de la sine inteles ca evenimentele meteorologice care au avut loc in Romania vor influenta parametrii macroeconomici, iar cresterea economica va fi afectata. Este un lucru care este vizibil in toata lumea. Uitati-va ce se intampla chiar aici legat de cele doua uragane, Katrina si Rita", a spus ministrul Finantelor. Pentru acest an, autoritatile au anuntat o crestere economica de 5-6%. La sfarsitul primului semestru, avansul PIB a fost de 4,9% in raport cu perioada similara a anului trecut.
Fondul Monetar International (FMI) a avertizat autoritatile de la Bucuresti, intr-un raport prezentat recent, ca mentinerea echilibrelor in economie este strans legata de continuarea procesului dezinflationist, in conditiile in care deficitele externe cresc.
"Raportul arata atat evolutiile pozitive din economia romaneasca, cat si semnalele de alarma legate in special de deficitul contului curent, lucru de care suntem absolut constienti si intentionam sa tinem cont in desenarea programului macroeconomic pentru anul viitor", a afirmat Vladescu.
La Washington se afla si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a declarat pentru RRA ca primele discutii cu reprezentantii FMI au vizat in special politica monetara si fiscala.
"Am avut intalniri preliminare, de pregatire a negocierilor propriu-zise, care vor avea loc luni si marti", a spus Isarescu.
Referindu-se la problemele economice pe care le provoaca inundatiile, evidentiate in raportul FMI, seful bancii centrale a afirmat ca acestea au fost discutate in cadrul politicilor bugetare si