Asa cum era de asteptat, schimbarile de norme facute de BNR au fost tratate in nota cu care unele banci ne-au obisnuit, in defavoarea clientului.
Un bun exemplu este HVB Bank. Banca ofera acum credite in lei la dobanzi similare cu cele pentru creditele in valuta.
Astfel, la creditul personal dobanda este de 9,95 la suta pentru euro si de 10,95 la suta pentru lei. Bineinteles aceste dobanzi sunt cele de baza, cea anuala efectiva crescand pe masura ce clientul prezinta un risc mai ridicat.
In schimb a redus nivelul ratelor dobanzilor la depozitele in lei sub cele la termen pentru devize.
Dobanda la depozitele in lei cu scadenta la o luna este de 1,75 la suta, de 2,25 la suta la trei luni, respectiv 2,5 la suta la sase luni, noua luni si un an.
La depozitele la termen in dolari, dobanda este de 2,65 la suta la o luna, 2,7 la suta la trei luni, 2,8 la suta la sase luni, trei la suta la noua luni, si 3,0 la suta la un an.
Performanta depozitelor la termen in euro este si mai scazuta. Dobanzile sunt de 1,7 la suta la o luna, 1,75 la suta la trei si sase luni, si 1,85 la suta la noua luni si un an. Oficialii bancii sustin ca reducerea puternica a dobanzilor este un raspuns la decizia bancii centrale de a nu mai steriliza lichiditatile din piata.
Nici Raiffeisen nu s-a lasat mai prejos, oferind pentru carnetele de economii in lei o dobanda de numai 3%.
In cazul acesta, ceea ce nu parea o afacere profitabila la un moment dat, sistemul de economisire-creditare, devine acum o posibilitate demna de luat in seama.
Bancile pentru locuinte, de exemplu, ofera 3%-4% pentru depozite dupa care garanteaza credite la dobanda de 6%. In conditiile actuale, devin mai avantajoase decat produsele bancare standard.
Asa cum era de asteptat, schimbarile de norme facute de BNR au fost tratate in nota cu care unele banci ne-au obisnuit, i