Da, daca respectam anumite conditii sau daca mergem la banca "potrivita"
Cardurile ar putea constitui, de asemenea, o alta varianta pentru obtinerea unui credit de consum in valuta.
Aveti venituri in valuta? Daca da, atunci, normele BNR cu privire la restrictionarea creditarii in valuta nu va vor afecta, bancile putand sa va acorde imprumuturi si in alte monede in afara leului.
Daca nu aveti venituri in valuta, vorbiti cu angajatorul pentru renegocierea salariului in valuta, asteptati 3-6 luni (interval de timp pe care bancile il iau in considerare atunci cand stabiliesc nivelul mediu al veniturilor realizate de solicitant in ultimele luni) si mergeti apoi la banca pentru a cere un credit in valuta, mai ieftin cu cateva puncte procentuale bune, comparativ cu cel in lei.
Atentie insa, a avea venituri in valuta inseamna ca intr-adevar incasarea acestora are loc in valuta.
Daca aveti venituri raportate la valuta dar le incasati in lei, atunci probabil ca accesul dumneavoastra la un credit in valuta va fi mai dificil, existand chiar posibilitatea ca banca sa va perceapa o dobanda ceva mai mare.
De ce? Pentru ca, incepand cu 31 octombrie 2005, bancile sunt obligate sa realizeze un nou sistem de clasificare a creditelor, in care trebuie sa tina mult mai mult seama de riscul valutar, iar in functie de acest sistem institutiile de credit vor constitui provizioane mai mari pentru clientii incadrati in categoriile inferioare, fapt ce inseamna pentru ele, costuri mai mari si implicit o crestere a dobanzilor pentru respectivii clienti.
Calificative de la A la E
Categoriile de performanta financiara in care un client, persoana fizica sau juridica, va fi incadrat vor fi notate de la A la E, in ordinea descrescatoare a calitatii acesteia.
La nivelul A, cel mai performant, vor fi