Seful unei firme care face afaceri de comert exterior, ne-a declarat, sub imperiul anonimatului, ca a cerut bancii sale un credit in valuta si i s-a oferit posibilitatea de a lua banii de la „banca mama" din strainatate. „Am nevoie de un credit in valuta, cu care platesc materia prima pe care o cumpar din strainatate.
Banca firmei mele mi-a oferit posibilitatea sa imprumut suma necesara in lei, dar nu ne-a convenit pentru ca am avea pierderi consistente la schimbul valutar. Atunci ni s-a propus sa contractam un credit, prin banca din Romania, direct de la banca mama din strainatate, in conditii de costuri similare.
Am acceptat varianta si am luat un credit de cateva milioane de euro", ne-a declarat sursa citata.
„Normele impuse de banca centrala au reusit sa limiteze posibilitatea bancilor romanesti de a acorda credite in valuta. Bancile aflate la stramtoare, care nu doresc sa-si mareasca acum capitalul din Romania, au gasit formule de a ocoli restrictiile Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Astfel, majoritatea bancilor comerciale care au cartierul general in alte tari, se transforma in agentii de vanzare pentru bancile mama", spune analistul financiar Ovidiu Chiorean.
Operatiunile sunt cunoscute sub numele de tranzactii „cross-border", adica transfrontaliere- si sunt perfect legale, atat pentru firme, cat si pentru clientii individuali sustine Ovidiu Chiorean. „Romania a negociat cu Uniunea Europeana Capitolul 11 al liberei circulatii a capitalului, care include si operatiunile de creditare", a adaugat Chiorean.
Problema e ca profiturile sunt incasate direct de bancile straine, fara a fi taxate de Fiscul romanesc, spune Chiorean.
Este posibil insa ca nu toti clientii romani sa se califice pentru acordarea unui credit, dupa cum e destul de probabila calcularea unui „coeficient de risc" p