Dupa ce s-au adaptat in timp record noilor norme ale BNR, bancherii comerciali cer acum socoteala bancii centrale, cerandu-i sa recunoasca faptul ca imprumuturile in valuta nu au fost descurajate din considerente de prudentialitate.
Masurile luate de BNR in privinta creditelor in valuta sunt unele administrative, iar toate creditele pe care o banca le ofera au in vedere riscul valutar, a aratat intr-o declaratie pentru Radio Romania Actualitati, presedintele HVB Bank, Dan Pascariu.
"Masurile luate de BNR sunt masuri administrative, chiar daca sunt imbracate sub mantia unora prudentiale, intrucat, sa nu uitam, principalele banci din Romania sunt filiale ale unor banci straine, care sunt obisnuite cu evaluarea si administrarea riscului valutar", a afirmat Pascariu.
In opinia acestuia, toate creditele pe care o banca le acorda au in vedere acest risc valutar. "Eu sunt intru totul de acord cu domnul Vasilescu, cu privire la faptul ca nivelul creditelor personale in valuta au crescut extrem de mult", a spus Pascariu.
In acest sens, Asociatia Romana a Bancilor a facut o propunere Bancii Nationale ca, in cazul in care nu vrea sau nu poate sa ia o masura administrativa de interzicere a creditelor personale in valuta, printr-o autoreglementare, bancile comerciale sa nu mai acorde credite personale in valuta, ci sa ramana in valuta doar creditele ipotecare sau imobiliare, creditele cu garantii imobiliare pe termene mai mari de 5 ani.
"Daca este sa acceptam faptul ca Banca Nationala este preocupata de aspectele prudentiale si nu vrea sa interzica creditele imobiliare si ipotecare in lei sau sa le interzica de tot, atunci ar trebui sa realizeze faptul ca bancile comerciale din Romania nu dispun de linii de finantare pe termen mediu si lung in lei, pentru ca nu exista inca o piata la termen in lei", a adaugat Pascariu.
La randul sau, consilieru