O anumita exasperare care se face, deja, simtita la nivelul opiniei publice nu poate sa nu-l atinga si pe presedinte. Mai ales cind acesta, de la un moment dat, pare ca vorbeste cam mult, se baga peste tot si mai iese, din cind in cind, si cu cite o noua tema de dezbatere, care se transforma, rapid, in scandal.
Tariceanu a invins. Presedintele Basescu a pus punct subiectului alegeri anticipate, cel putin pina la 1 ianuarie 2007, data la care Romania ar trebui sa devina membru UE. A spus-o luni seara, la un seminar de afaceri organizat de revista britanica „The Economist" si Guvernul Romaniei, a repetat-o ieri la conferinta multiplicatorilor de informatie europeana.
Pentru premier, declaratiile presedintelui reprezinta insa doar o victorie simbolica, dar e totusi o victorie. Dar ce a cistigat, de fapt? Tariceanu si-a obtinut dreptul de a nu fi de acord cu Basescu. Seful PNL isi poate trece de-acum in CV-ul politic diploma de premier neschimbat la vrerea Palatului Cotroceni.
Evident, aceasta perspectiva e usor exagerata, dar ea bintuie deja prin Palatul Victoria si prin mintile apropiatilor lui Tariceanu, ale celor care au tinut, cu tot dinadinsul, prin vara, sa-l determine sa revina asupra demisiei care ar fi precedat declansarea, in aceasta toamna, a alegerilor anticipate.
Coborind insa o treapta spre realitatea ceva mai cruda a guvernarii, perspectiva isi pierde putin din culoare. Tariceanu a iesit din aceasta prima batalie cu rani destul de serioase. Cu o imagine, ca premier, net negativa si cu un deficit important de autoritate. Iar daca punem piciorul pe solul dur al puterii propriu-zise, Tariceanu are si mai putine motive de satisfactie.
Imediat ce premierul a revenit asupra deciziei de a parasi postul de la Palatul Victoria, presedintele si-a schimbat si el planul. La vremea respectiva, se vorbea de un