Romanii au posibilitatea de a contoriza, prin repartitoare cu transmisie radio, consumul individual. Repartitoarele ofera, consumatorilor care utilizeaza sistemul centralizat de incalzire, posibilitatea de a economisi energia termica, si, implicit bani din bugetul fiecaruia.
Costul aferent unei astfel de investitii se ridica la circa 200 de euro pentru un apartament mediu, cu patru calorifere, a precizat, ieri, Marius Leucutia, director general al ista Romania, una dintre cele mai mari firme din lume in domeniul contorizarii individuale a apei si caldurii in apartamentele imobilelor colective, avand montate peste 30 de milioane de repartitoare de costuri si 40 de milioane de contoare de apa in intreaga lume.
Conform acestuia, investitia poate fi recuperata inca din prima iarna, avand in vedere faptul ca produce o economie medie de circa 35 la suta. Pe langa acesti bani, mai sunt perceputi circa 2-2,5 euro lunar per apartament pentru citirea datelor si prelucrarea facturii.
Reprezentantii firmei ista sustin ca fiecare grad economisit inseamna cu sase la suta mai putin la factura de incalzire. Pentru o astfel de investitie, sunt necesare robinete termostatice si repartitoare de costuri, acestea din urma fiind montate pe fiecare calorifer din locuinta, si transmitand, prin unde radio, consumul catre un cititor electronic, care colecteaza datele.
In acest fel, citirea aparatelor din reteaua de transmitere a datelor de consum se poate face fara ca persoana care citeste aceste date sa intre in apartament. In Romania, gradul de contorizare individuala este de doar 10 la suta, comparativ cu Bulgaria, unde gradul de contorizare este de 90 la suta, si in plus exista HG 933/2004, care prevede obligativitatea contorizarii consumului de energie termica si apa calda la nivel de apartament, pana la 31 iulie 2007, ceea ce face ca aceasta piata sa prezinte