De cateva zile incoace, prin intermediul presei, autoritatile se joaca de-a "sase, vine viitura". Un inalt joc de societate, in care fiecare, pe rand, dupa cum aterizeaza elicopterul, poate deveni personaj principal. Armata, prezenta pe scena cu 1.209 de cadre, a avut un rol secundar. Taranilor - doar cateva sute de votanti, multi pensionari - le-a fost rezervat rolul negativ. Iar viitura a fost trecuta pe afis la "figuratie". De patru zile, satenii din Cosambesti au fost, fara voia lor, figurantii unei cinice parodii: "joaca de-a viitura". Si, cum in orice poveste exista personaje negative si pozitive, scenaristii le-au rezervat taranilor meschinul rol de "sa nu faceti ca ei".
Primul care a dat cu "huo" la adresa localnicilor a fost presedintele Basescu. Neinspirat, neinformat. S-a urcat pe dig, a vazut armata mobilizata de superiori pe saci si electoratul in juru-i privindu-l, cu respectul taranului vizitat o data la 50 de ani de un sef de stat, iar apoi a tras concluzia ca "satenii stau". Nici nu si-a terminat bine acuza, ca oamenii au inceput sa-i explice cum si pe unde au muncit. Replica lor n-a mai incaput in buletinele de stiri televizate.
AL DOILEA "HUO". A doua zi, premierul Tariceanu a cazut in capcana intrebarii unui reporter TV care, simtind ca in lipsa unor imagini cu evacuari de sinistrati nu mai poate trage de subiect, l-a intrebat insinuant "daâ de localnici ce parere aveti?". A dat si prim-ministrul cu "huo", caci, nu-i asa, alianta portocalie trebuie sa functioneze pana in cele mai mici detalii. Geaba apoi o batrana de 83 de ani din Cosambesti s-a agatat de el si aproape plangand i-a povestit cum a stat toata noaptea, sa tina de sacii pentru dig, pe care-i incarcau cu nisip vecinii ei. Nici asta n-a incaput in buletinele de stiri. De la prima strigare, taranii din Cosambesti fusesera condamnati la rolul negativ.
DI, BATORE.