Prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Comisiei de Bioetica din cadrul Colegiului Medicilor din Romania, crede ca medicii au primit cu reticenta studiul Bancii Mondiale privind "platile Prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Comisiei de Bioetica din cadrul Colegiului Medicilor din Romania, crede ca medicii au primit cu reticenta studiul Bancii Mondiale privind "platile informale".
- Care a fost reactia medicilor la acest sondaj?
- Majoritatea medicilor nu contesta ca fenomenul exista. El este insa supraevaluat. De fapt, este o incercare a autoritatilor de a transfera responsabilitatea si incapacitatea lor de a gestiona si de a finanta sanatatea, culpabilizand medicii. Intrebarile au fost puse de asa maniera incat au directionat raspunsurile. Nu am nici o incredere in vreun proiect finantat de Banca Mondiala, banii publici fiind utilizati nerational. Incepand de la centrele de sanatate rurala, care nu au functionat, reabilitarea dispensarelor satesti, care a fost fara efect, si terminand cu proiectul de rationalizare a serviciilor, care a fost facut anul trecut, cu un milion de dolari, si nu se vede nimic.
- Unde s-ar putea incadra platile informale?
- Ea nu poate fi incadrata la aspectele penale, decat acolo unde se conditioneaza actul medical. Or, si in acest sondaj, fenomenul conditionarii directe a actului medical este un fenomen cu o intensitate redusa. Cand pacientul primeste ceea ce are dreptul, nu se poate vorbi de trafic de influenta.
- Controalele mai stricte ar avea vreun efect?
- Este un aspect subiectiv. Nu stim daca o infirmiera nu schimba cearsaful pentru ca asteapta sa primeasca sau pentru ca in acel spital nu exista un cearsaf. Chiar daca ar exista un control mai strict, platile informale nu ar putea fi eliminate. In schimb, ele ar putea fi limitate daca ar exista o finantare corecta. Cand medicul est