Intr-un comunicat de presa PSD arata ca a constat cu surprindere ca din 1068 de Hotariri ale Guvernului, acte normative adoptate de actualul Guvern in perioada 1 ianuarie - 16 septembrie 2005, cel putin 68 sint ilegale si pot fi anulate imediat de instantele de judecata. Cum s-a putut intimpla asa ceva?
In Constitutia Romaniei, mai precis la articolul 108 alin.(4), se prevede foarte clar ca "Hotaririle si ordonantele adoptate de Guvern se semneaza de primul-ministru, se contrasemneaza de ministrii care au obligatia punerii lor in executare si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei.
Nepublicarea atrage inexistenta hotaririi sau a ordonantei. Hotaririle care au caracter militar se comunica numai institutiilor interesate". Rezulta ca un act normativ nepublicat, in totalitate sau in parte, in Monitorul Oficial al Romaniei nu poate produce nici un fel de efecte juridice (adica "nu exista"), cu exceptia hotaririlor cu caracter militar.
Cu toate acestea, Guvernul Tariceanu a decis sa ignore aceste prevederi constitutionale si a adoptat 68 de Hotariri ale Guvernului cu incalcarea dispozitiilor Constitutiei, adica tinind secrete anexele acestor hotariri, desi nu au sub nici o forma caracter militar.
Mai mult, exista deja Decizii ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sectia Contencios Administrativ, prin care au fost anulate Hotariri ale Guvernului tocmai pe acest motiv, al nepublicarii anexelor in Monitorul Oficial al Romaniei. Motivele pentru care Guvernul incalca prevederile Constitutiei, riscind anularea de catre instantele judecatoresti a propriilor acte normative, pot fi doar banuite, daca ne uitam la titlurile
ultimelor Hotariri ale Guvernului aflate in aceasta
situatie:
- HOTARIREA GUVERNULUI nr.994