Problema redeventelor platite de Petrom SA pentru concesionarea zacamintelor petroliere este una mult mai spinoasa decat se credea. Astfel, situatia clara a acestor redevente petroliere nu este cunoscuta decat de o mana de oameni, cei care cunosc continutul contractului de privatizare a Petrom, atat de confidential incat nu este cunoscut nici macar de... Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), care a concesionat zacamintele respective catre Petrom.
Acordurile petroliere au fost incheiate intre ANRM, in calitate de concedent, si SNP Petrom, in calitate de concesionar, fiind aprobate prin HG 287/2000, 903/2004 si 1599/2004. Drepturile si obligatiile stabilite prin acordurile petroliere nu au constituit obiectul unui transfer catre OMV, cel putin din cate cunoaste ANRM, care ar fi trebuit sa aprobe, conform legii, un astfel de transfer. Cu alte cuvinte, detinatoarea concesiunii este, in continuare, Petrom, si nu OMV.
Conform ANRM, institutia a cerut conducerii Petrom transmiterea de informatii si documente necesare unui eventual transfer in conformitate cu dispozitiile art. 34 alin. (4) din Legea petrolului 238/2004, care prevede ca "in cazul in care titularul acordului petrolier isi modifica statutul prin reorganizare, acordul petrolier, asa cum a fost negociat, va fi transferat succesorilor legali ai titularului prin ordin al presedintelui autoritatii competente, cu respectarea conditiilor prevazute la alin. (3)". Deloc impresionata, la solicitarea ANRM, conducerea Petrom a raspuns ca "privatizarea Petrom in anul 2004 nu a avut semnificatia unei reorganizari a societatii in sensul descris de art. 34 alin. (4) din Legea petrolului 238/2004, ci a implicat numai schimbarea actionarului majoritar al Petrom, precum si schimbarea numelui societatii din SNP Petrom SA in Petrom SA. Prin urmare, avand loc doar o schimbare a actionarului majoritar, nu a av