Piesa "Caviar, Vodka si Bye-bye" de George Astalos va fi prezentata, maine, la Institutul Cultural Roman din New York, intr-un spectacol organizat special pentru publicul roman din diaspora.
Distributia de exceptie (Tamara Buciuceanu-Botez, Stela Popescu, Alexandru Arsinel si Eugen Cristea) face posibil ca mesajul tragicomic al piesei, si anume drama dezradacinarii, sa aiba in continuare un mare succes la publicul roman din diaspora.
Farsa politica face parte, alaturi de "Sarea exilului" si "Intoarcerea la matca", dintr-un triptic despre exil scris in 1995 de catre dramaturgul, poetul si traducatorul George Astalos, care traieste la Paris de peste trei decenii. Colonelul, Masenka si contesa - rusi albi, exilati la Paris dupa revolutia bolsevica - sunt personajele acestei comedii cu adevarat de zile mari. "Romanii din afara granitelor se amuza copios", ne spunea, recent, Stela Popescu. "Piesa este scrisa pentru diaspora, de aceea legatura intre spectatori si noi se face repede. Mesajul este foarte aproape de ei fiindca se refera la momentul cand, dupa caderea Zidului Berlinului, s-au nascut sperantele, dorinta intoarcerii acasa. Sigur ca lucrurile astea nu s-au realizat si, cand se vede ca dupa 15 ani de zile situatia este aproape aceeasi, reactia e si mai hazoasa pentru ca ei isi dau seama ca totul a fost o farsa. Toate sunt tratate de Astalos cu mult umor si ironie". "Jucam aceasta piesa de aproape opt ani", imi spunea Tamara Buciuceanu, dupa turneul de la Viena. "Am strabatut cinci continente, am fost la Viena, Washington, Tel Aviv, Madrid, Lisabona, Londra, Paris, Sidney, cu avionul, cu masinile si pe jos, si ne-am dat seama cat de dor le este romanilor de tara".
Spectacolul, in regia lui Dan Puican, a fost distins, in cadrul Galei UNITER, cu premiul pentru cel mai bun spectacol radiofonic al stagiunii 1998.
Piesa "Caviar, Vodka si Bye-bye"