Pe hartie, incredibilele performante ale economiei chineze sunt arhicunoscute. Un adevarat miracol care a uimit o lume intreaga, fapt care transforma aceasta tara intr-un magnet care atrage marile fluxuri investitionale. Aceasta este China statistica a datelor seci.
Dincolo de imaginea macro este cea reala, iar o data ajuns acolo, la Shanghai, in special, nu-ti poti opri gestul de a te freca la ochi si sa te intrebi daca este adevarat.
Aflat saptamana trecuta in Shanghai, alaturi de delegatia Grupului de Afaceri Romania-China, care a participat la Forumul de Afaceri, am avut surpriza sa-l aud pe presedintele uneia dintre cele mai importante banci comerciale romanesti spunand: "Domnule, asa ceva nu exista".
Intr-adevar, in 10 ani, Shanghai s-a transformat intr-un oras SF. Zgarie-nori rasariti unul langa altul, autostrazi pe trei-patru nivele, tunele lungi de 2 kilometri pe sub fluviu, trenuri pe perna magnetica ce ruleaza cu 400 de kilometri pe ora.
Practic, in acest oras, fara sa-ti dea senzatia de inghesuiala, ai intreaga lume.
Regasesti portiunile spectaculoase din New York, Los Angeles, Melbourne ori Tokio. Totul trepideaza, demonstrand ca motoarele economice ale Chinei lucreaza din plin si acest lucru il vezi cel mai bine in port.
Dincolo de imaginea socanta, ceea ce unei lumi intregi i se pare ca este un miracol, pentru chinezi ritmul actual de dezvoltare este unul absolut firesc si de aceea, orice tentativa de a face o comparatie te trimite direct in zona ridicolului.
In 10 ani a fost construit de la zero un nou oras in prelungirea Shanghai-ului. S-au investit si se investesc in continuare 40 de miliarde de dolari. Se construiesc in fiecare an 3.000 de kilometri de autostrada. Ce rost are sa mai spunem ca in Romania dupa 15 ani s-au construit ceva mai putin de 200 de kilometri?
Toate aceste lucruri spun totu