Mii de metri cubi de apa murdara din lacul Tuzla vor ajunge in Marea Neagra, dupa ce, in urma precipitatiilor din ultimele zile, lacul este pe punctul de a se revarsa in rezervatia naturala de la Techirghiol. O pompa imensa va duce apa in mare printr-o conducta speciala, pe o distanta de aproape doi kilometri.
Lacurile Tuzla si Techirghiol sunt separate de un dig fragil. Primul este o adevarata groapa de gunoi a orasului, iar celalalt rezervatie naturala. Pentru ca ecosistemul de aici sa nu fie afectat este absolut necesar ca apa dulce din lacul Tuzla sa nu ajunga in lacul Techirghiol. Pozitia specialistilor din Ministerul Mediului si din Academia Romana este ca deversarea a 800.000 mc de apa ar afecta major echilibrul din lac, iar din cauza ca autoritatile nu au intervenit la timp, apa din Lacul Tuzla a inceput sa se reverse. Au fost inundate 57 de locuinte si 130 de familii au fost evacuate. La ora actuala, diferenta de nivel dintre cele doua lacuri este dubla fata de nivelul normal, iar apa a inceput sa se infiltreze prin dig, ceea ce a determinat autoritatile sa isi asume deversarea apei murdare direct in mare pentru a salva rezervatia.
Risc de epidemie de holera sau hepatita
Autoritatile sanitare se afla in stare de alerta, in zonele inundate existand pericolul izbucnirii unor epidemii. Directia de Sanatate Publica a Ministerului Sanatatii face apel la sinistrati sa ia masuri suplimentare de igiena si sa nu consume apa din fantani, decat daca in prealabil aceasta a fost fiarta. Medicii spun ca ne putem astepta oricand la aparitia unor cazuri de holera, febra tifoida, tetanos si hepatita. Si asta pentru ca apa din fantani, in zonele inundate, nu este buna de baut. Ministerul Sanatatii a cerut medicilor din mediul rural, in principal, sa mearga din casa in casa si sa avertizeze oamenii asupra pericolului.
Specialistii Ministe