Ii vedem zi de zi stand la coltul strazii. Sunt murdari, infometati si uneori prea tineri pentru o viata atat de cruda. Majoritatea sunt analfabeti, dar premianti la capitolul vulgaritate. Sunt cersetorii "obisnuiti" ai Devei, oameni care traiesc de pe o zi pe alta din mila altora.
Dincolo de saracia in care se zbat, fiecare cersetor lupta pentru "teritoriul" lui si incearca sa impresioneze cat mai mult trecatorii.
Sunt peste tot: pe terase, in magazine, pe strada, oriunde se pot face bani. Fiecare are metodele lui, textele lui, defectele lui, bine pastrate si puse in aplicare. Teritoriul e insa cel mai important. Pentru el se da cea mai apriga lupta. "Daca stai in centru poti sa faci si trei sute de mii pe zi" spune un pusti de nici 12 ani care cerseste pe la terasele din zona casei de cultura.
E murdar, dar nu-i pasa, si musca cu pofta dintr-un corn primit probabil de pomana. Acasa mai are sase frati mai mici si trebuie sa-si ajute familia sa-si duca traiul zilnic. Castiga in medie 150.000 pe zi, mai mult de jumatate in cursul diminetii. Cel mai rau ii merge cand cei mari il alunga din centru. Uneori ia si bataie, dar asta nu-l impiedica sa se intoarca a doua zi in acelasi loc.
Banii reprezinta scopul lui suprem. Are nevoie de ei pentru a trai. Indura bataie, frig, umilinta, dar nu-i pasa. I-ar placea insa sa mearga la scoala, pentru ca a auzit ca acolo "toti copiii sunt fericiti si in siguranta". Cel mai greu i-a fost dupa ce, in urma cu trei luni, a incasat o bataie crunta de la un grup de tigani.
"M-au batut cu pumnii si picioarele pentru ca am indraznit sa cersesc pe teritoriul lor! De parca numai ei ar avea nevoie de bani", spune baiatul contrariat.
Nevoia de a cersi
In parcul din statia Opera, intr-un