Privatizarea, trecerea economiei de sub controlul statului in mainile unor agenti economici cu capital privat, a avut si inca mai are ca obiectiv declarat rentabilizarea obiectivelor economice. De cele mai multe ori, alegerea societatilor comerciale care au preluat de la stat companii care au fost falimentate s-a facut dupa criterii care scapa unei minime ratiuni, iar efectele sunt evidente.
Nefaste! Incepand din acest numar, GAZETA de Hunedoara prezinta afacerea Suinprod SA Orastie, care ridica multe semne de intrebar
Pe baza prevederilor art. 1 din OUG 168/2001, privind punerea in valoare a constructiilor zootehnice dezafectate, destinate cresterii, ingrasarii si exploatarii animalelor, precum si a fabricilor de nutreturi combinate dezafectate, (constructiile zootehnice si fabricile de nutreturi combinate dezafectate se atribuie in folosinta gratuita asociatiilor crescatorilor de animale, cu sau fara personalitate juridica, precum si persoanelor fizice in varsta de pana la 40 de ani sau persoanelor juridice, care formuleaza cerere scrisa si dovedesc capacitatea tehnica si financiara de a desfasura activitati de crestere a animalelor), fermele zootehnice ale Suinprod SA din Orastie au fost atribuite gratuit unei societati comerciale.
Prin contractul nr. 104/28.02.2003, comodantul (Suinprod SA) a dat "spre folosinta gratuita comodatarului (Cirrus Comexim SRL) constructii zootehnice dezafcetate, incintele aferente si terenul de sub acestea", care au fost evaluate la 1,75 miliarde lei.
Asa cum reiese din contractul de atribuire gratuita incheiat intre Suinprod SA si Cirrus Comexim SRL, comodatarul avea obligatia "sa foloseasca activele potivit destinatiei, determinate prin natura sa, activitatea desfasurata va fi exclusiv in domeniul zootehniei" - (art. 4.2, lit. a), "sa obtin