Cu o singura "trasatura din condei", si anume publicarea normelor cu privire la restrictionarea creditelor in valuta, Banca Nationala a Romaniei a reusit sa trezeasca interesul pentru imprumuturile in lei, in special in cazul celor destinate cumpararii sau construirii de locuinte.
Daca in ceea ce priveste creditele de consum, componenta in lei era oricum dezvoltata, in special datorita imprumuturilor acordate prin magazine, in ceea ce priveste creditele destinate cumpararii sau construirii de locuinte preferinta clientelei bancare persoane fizice era, pana la acest moment, clar indreptata spre valuta (peste 90% din acest tip de imprumut este contractat in dolari sau euro).
Reorientarea populatiei catre creditele imobiliare sau ipotecare in lei nu va fi insa un lucru foarte usor, iar motivul este reprezentat in special de costul creditului, care, in prezent, la lei este de circa o data si jumatate-doua ori mai mare comparativ cu cel in valuta.
In ciuda asigurarilor BNR ca in curand dobanzile creditelor la lei vor fi doar cu putin peste cele in valuta, este greu de crezut ca bancherii vor trece imediat la reducerea lor.
Se va intampla insa un alt lucru: bancile isi vor prezenta oferta intr-un "ambalaj cat mai atragator pentru un posibil solicitant de credit. Ca astfel stau lucrurile o dovedeste chiar situatia din acest moment de pe piata.
Daca la creditele imobiliare sau ipotecare in valuta aveam de-a face tot timpul cu dobanzi variabile, care puteau creste sau scadea in functie de evolutia generala a pietei, la lei, pe langa acest tip de dobanda, vom intalni foarte des dobanzile fixe, fie pe intreaga perioada de creditare, fie pe o anumita fractiune a acesteia.
Spre exemplu, nu de putine ori va trebui sa decidem intre o dobanda fixa de 10,5% pe toata perioada de creditare, una variabila de 13-16% s