Invata in Romania, dar sistemul lor este lipsit de bube. Au profesori straini, programa recunoscuta international si dotari de ultima ora. Sint copiii diplomatilor si ai oamenilor de afaceri expatriati pe a caror educatie parintii platesc anual chiar si peste 18.000 de euro.
In ultimul timp, din ce in ce mai multi romani isi mai reduc zerourile din cont la inceput de an scolar pentru ca si odraslele lor sa invete la standarde internationale.
Vin in Romania ca diplomati sau pentru afaceri, stau citiva ani, iar apoi schimba tara. Cei care isi aduc si copiii cauta scoli in care cei mici sa invete intr-un stil cit mai apropiat de cel din tara de origine. Majoritatea fug de sistemul si scolile romanesti, asa ca dau mii de euro pentru ca micutii sa invete intr-o institutie straina.
Numai in Bucuresti, numarul scolilor internationale trece de 15. Unele cu vechime de zeci de ani, altele noi. Cererile sint mari, asa ca numarul creste de la an la an.
Traditie de familie in tara straina
Maia si Baxter Brook au 4, respectiv 9 ani si invata la scoli private britanice din Bucuresti. Scolarizarea lor costa aproape 370 de milioane de lei intr-un an. Invata pe baza unui curriculum englezesc ce respecta regulile si sistemul din tara lor de origine.
Parintii lor, oameni de afaceri britanici, au venit de cinci ani in Romania si sint pregatiti in orice moment sa schimbe tara daca afacerile o cer. „Vrem ca atunci cind ajungem in alta tara copiii sa mearga la acelasi tip de scoala, sa invete in acelasi sistem si sa nu li se para mutarea prea grea.
Eu si sotul meu am fost educati in sistemul britanic si asa sintem obisnuiti", spune Claudia, mama copiilor.
In Romania functioneaza 612 gradinite si scoli particulare autorizate de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC), dintre care o suta se afla in B