Numirea lui Mihai Panaitescu in functia de director adjunct al Teatrului de Arta Dramatica din Deva este ilegala. Primaria Deva, institutia care a facut numirea, a comis o ilegalitate. Fara un aviz favorabil din partea Directiei pentru Cultura Hunedora, numirea nu are acoperire legala.
Prin ignorarea autoritatii Directiei, s-a ajuns la o situatie la fel de grava: Teatrul din Deva functioneaza in ilegalitate. Primaria Deva a reusit sa dea culturii locale un teatru si un director adjunct in afara legii.
Imaginea Teatrului de Arta Dramatica din Deva se incadreaza ironic intr-o replica a lui Caragiale - "frumoasa, sublima, dar lipseste cu desavarsire". Citatul are si o conotatie juridica grava.
Teatrul "lipseste" sub aspect legal, din simplul motiv ca Primaria Deva, care are in subordine unica institutie teatrala deveana, a omis sa ia in considerare doua acte normative fundamentale pentru gestionarea culturii locale. Hotararea de Guvern nr. 78 / 2005 si Ordinul nr. 2551 al ministrului Culturii din 28 februarie 2003 sunt doua piese de rezistenta intr-o tragi-comedie in doua acte regizata de Primaria Deva.
Primul act - intra in scena Primaria
Candva teatrul din Deva s-a numit Teatrul de Estrada si Teatrul de Revista. Apoi a venit momentul cand numele institutiei a devenit Teatrul de Arta Dramatica din Deva. Aici apare si prima incalcare a legii. HG 78 / 2005 prevede in termeni fara echivoc ca reorganizarea unei institutii culturale locale se face cu avizul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National al judetului respectiv. Nimeni n-a tinut cont de acest act normativ care face distinctia dintre legalitate si ilegalitate.
Primaria Deva, autoritatea tutelara a noului Teatru de Arta Dramatica, nu a solicitat acest aviz si