Pretul oferit va reprezenta 90% din grila de evaluare pentru departajarea competitorilor la privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR) si numai 10% din punctaj va tine cont de criteriile tehnice, a decis comisia de privatizare a bancii.
Membrii comisiei de privatizare au considerat ca prin stabilirea acestor ponderi se da un semnal clar privind scopul urmarit de stat - obtinerea unui pret cat mai mare - si este asigurata obiectivitatea procesului de selectie, spun reprezentantii Autoritatii pentru Vaorificarea Activelor Statului (AVAS), actionarul majoritar al bancii.
Pe baza grilei de punctaj aprobata vor fi analizate ofertele angajante care trebuie depuse cel mai tarziu la 17 octombrie 2005 si vor fi selectati doi investitori cu care se vor derula negocieri in vederea finalizarii documentelor tranzactiei.
Cei doi finalisti vor inainta oferte financiare imbunatatite, respectiv cu valori mai mari decat cele precizate in prima etapa.
Castigatorul procesului de privatizare va fi declarat ofertantul care va oferi in a doua etapa cel mai mare pret pentru pachetul de actiuni scos la vanzare.
Dupa prima preselectie in urma scrisorilor de interes, in cursa pentru preluarea BCR au ramas Fortis, Banco Comercial Portugues, Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa, Deutsche Bank AG, Erste Bank AG, Dexia, KBC si BNP Paribas. Investitorii pot alege sa preia fie un pachet de 50% plus o actiune la BCR, fie o participatie de 61,8825%.
AVAS este principalul actionar al BCR, cu 36,88% din capital, dupa ce a vandut anul trecut un pachet de 25% plus doua actiuni catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si divizia de investitii in sectorul privat a Bancii Mondiale, International Finance Corporation, pentru 222 de milioane de dolari.
BCR a obtinut in primul semestru un profit net de 443 de