De cateva zile, caminele din Cluj-Napoca au inceput sa-si primeasca studentii. Instantaneu, au aparut in zonele campusurilor universitare obisnuitele anunturi ale celor care isi vand locurile repartizate.
Cu toate ca exista o comisie de supraveghere care, oficial, ar trebui sa impiedice aceste vanzari, exista voci care sustin ca tocmai membrii acesteia, impreuna cu administratorii de camine, faciliteaza aceste vanzari, contra unor sume destul de grase.
"Vand loc fata. Sunati la 07...". Sau "Ofer suma... pentru un loc in caminul X". Acest gen de afise se pot intalni la tot pasul in campusurile universitare, care au inceput, in ultimele zile, sa se umple de studenti. Din cauza crizei acute de locuri de cazare, criza cultivata cu nonsalanta de universitati, studentii sunt nevoiti sa dea spagi de milioane de lei pentru a prinde un loc in camin.
Cel mai mic pret este de 100 de euro si asta pentru a intra intr-o camera de camin cu alte patru sau cinci persoane. Preturile pot chiar sa sara la 400 de euro, daca vrei un loc comod, unde mai stai cu inca doua sau chiar o singura persoana.
In conditiile in care numai 10% dintre studentii clujeni vor putea fi cazati in camine anul acesta, piata neagra a vanzarilor si cumpararilor de locuri functioneaza din plin, iar studentii spun ca exista un acord tacit al administratiilor caminelor si a comisiilor de supraveghere, care isi primesc partea.
De frica sa nu ramana fara loc, studentii accepta cu greu sa vorbeasca despre modul in care functioneaza mafia din camine. Studentii isi amortizeaza investitia, nemaiplatind chirie si cheltuieli de bloc, iar sefii de camine si studentii din comisiile de supraveghere isi rotunjesc conturile.
Conform declaratiilor unor studenti, cercul vicios incepe inca de l