Stiam de vreun an de zile – din surse apropiate procurorilor si din traseul anchetei pe culoarele intunecoase ale Parchetului – ca Tiriac jr. va iesi basma curata din dosarul de cocainoman.
Stiam, de asemenea, ca la retinerea junelui de catre procurori, taica-sau, venit in tara valvirtej, de la aeroport s-a dus intins la Cotroceni sa se consulte cu Ion Iliescu.
Din modul in care a reactionat vechiul procuror general Tanase Joita la directia stabilita de Adrian Nastase in „Dosarul Tarau-Lele", stiam cum va reactiona noul procuror general, Ilie Botos, la telefonul lui Ion Iliescu.
Si mai stiam, inca din campania electorala, ca nu vom afla detaliile acestei anchete decit daca fostii ministri Rodica Stanoiu si Cristian Diaconescu vor pierde alegerile.
Toate aceste informatii configurau cliseul folosit de mai toti colegii de breasla: dosarul „Cocaina pentru VIP-uri" a fost „ingropat de sistem".
Asa sa fie? Memoriul pe care Nicolae Neagoe – unul dintre procurorii care au initiat ancheta cocainomanilor – l-a transmis catre CSM are darul nu doar de a-ti zbirli parul in cap, ci si de a lamuri cum s-a facut de-au fugit din dosar cocainomanii.
Pe 21 de pagini, procurorul povesteste, ca unul care a vazut cu ochii lui, cum a fost musamalizat dosarul, ce trucuri juridice s-au folosit, cit de mult au asudat aparatorii legii alaturi de aparatorii inculpatilor.
Textul aloca, lapidar si precis, spatiu oricarui detaliu relevant, faptele se incadreaza cu limpezime in logica situatiei: martori protejati, deconspirati chiar de cei care ar trebui sa le garanteze protectia, probe disparute, file rupte din dosare, inregistrari audio eliminate din probatoriu, documente stramutate dintr-un dosar intr-altul, mandate si citatii cu termen redus, declaratii retrase, aminari si, in cele din urma, disparitia „faptei".