Anul universitar incepe, la fel cum ne-am obisnuit, cu un deficit de locuri de cazare. Numai jumatate dintre studenti au prins pat in camin. Daca in Bucuresti tinerii se inghesuie in garsoniere de 200 de euro, in Ardeal camerele de camin sunt de lux. Studentii sunt din nou mai multi decat locurile de cazare, iar chiriile la particulari s-au umflat brusc. Dar, comparativ cu alti ani, cateva camine au fost renovate complet, iar repartizarea locurilor a fost decongestionata. Partea proasta e ca lucrarile de reabilitare a cladirilor nu se termina pana incepe scoala.
Anul universitar incepe in majoritatea universitatilor de stat sau particulare la 1 octombrie. Cu toate acestea, situatia cazarilor este la fel ca in fiecare an. Prea multi studenti si prea putine locuri, adica numai 102.000 de paturi pentru peste 170.000 de solicitari. In conditiile in care, in Capitala, de exemplu, sunt camine intrate in reparatii capitale si neterminate, cladiri inchise pentru reabilitare. Iar solutia alternativa, gazda sau apartamentele de inchiriat, nu-i ajuta decat pe cei care isi permit. Proprietarii cresc preturile inainte de 1 octombrie cu cel putin 20%. Universitatea din Bucuresti pune in acest sens la dispozitia studentilor o baza de date cu numere de telefon pentru cazari.
ONLINE. Chiar daca nu sunt mai multe locuri de cazare ca in anii trecuti, repartizarea s-a realizat la nivelul facultatilor evitandu-se cozile interminabile din fata rectoratelor. La Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Politehnicii Bucuresti, solicitarile si repartizarile s-au realizat online, cu ajutorul unui program facut de studenti, dupa cum spune rectorul Ecaterina Andronescu.
In campusul UPB sunt 11.000 de locuri de cazare, dar au fost 17.000 de cereri. Problema este ca lucrarile de reabilitare la cateva camine nu au fost finalizate, iar tinerii trebuie sa stea pe la