Europa de vest este ingrijorata de numarul tot mai mare al tarilor estice care au adoptat cota unica de impozitare. In randul acestor tari se inscriu Rusia, Romania , Lituania si Letonia.
Analistii citati de Forbes considera ca sistemul prin care toata lumea plateste acelasi nivel al impozitului elimina atat de complicata birocratie si stimuleaza oamenii sa munceasca mai mult si sa-si economiseasca veniturile.
Detractorii acestui sistem sunt de parere ca in acest mod este pagubita majoritatea saraca, adancind astfel diferentele sociale.
Astfel de griji ar putea sa o coste pe Angele Merkel sansa de a deveni prima femeie cancelar a Germaniei. Angela Merkel a fost supusa unui tir de acuzatii dure din partea Partidului Social Democrat aflat la guvernare, cand s-a aflat ca propunerea lui Merkel pentru postul de ministru de finante este un sustinator al cotei unice de impoziate.
Dirk Kruger, profesor de macro-economie la o universitate din Frankfurt, considera ca electoratul german a vazut in adoptarea sistemului unic de impozitare o noua ocazie pentru ca cei saraci sa devina si mai saraci. In acest moment sistemul de impozitare in Germania prevede taxe intre 15% si 42%, iar propunerea lui Merkel este o taxa unica de 25%.
Profesorul Kruger considera ca cea mai eficienta metoda care sa faca introducerea taxei de 25% sa functioneze ar fi scutirea de la plata oricarui impozit pentru veniturile de pana la 10 mii de euro.
Problema unei astfel de decizii in privinta fiscalitatii a facut valva si la alegerile din Statele Unite ale Americii in anul 1996. In acel an, candidatul multi-miliardar Steve Forbes a propus o cota unica de 17%. Urmarile acelei propuneri au fost evidente, tinand cont de rezultatul scrutinului american.
Ideea acestui sistem a fost receptata mult mai bine in tarile Europei de est