Telefonia prin sistemul DECT permite utilizatorilor sa comunice pe raza orasului in care locuiesc cu un telefon fara fir pe care il au instalat acasa. Noul sistem este utilizat, deja, in Oradea, de aproximativ 12. 000 de abonati, dar nu la acelasi pret ca si telefonia fixa.
In Oradea isi are sediu firma Atlas Telecom Network Romania, formata, in 2000, printr-un joint-venture intre compania mama, cu sediul in Miami, si o societate oradeana.
Directorul executiv, Adrian Boca, sustine ca actionarul principal este firma internationala Atlas Telecom Grup, iar romanul ce a trait mai multi ani in Texas, Pompiliu Tripa, detine 49% din actiuni. Insa in mediile de afaceri s-a vehiculat informatia potrivit careia actionarul majoritar este un off-shore din Spania, Atlas Telecom International SL.
Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, Nagy Zsolt, a semnat de curand o adresa prin care autorizeaza Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) sa incredinteze direct (adica fara licitatie – n.red.) licenta de operare DECT firmei Atlas Telecom.
Societatea lui Tripa a obtinut abia in iulie 2005 autorizatia pentru reteaua din Oradea, cu toate ca opereaza acolo de mai bine de trei ani.
In baza increderii fara limite acordate de ministrul Nagy Zsolt, Atlas Telecom va lansa, pana la sfarsitul anului, retele DECT in sase orase mari din Romania si a inceput lucrarile pentru alte retele in 20 de orase din Ardeal si Banat. Printre acestea se regaseste si Cluj-Napoca, unde Atlas a inceput lucrarile pentru infrastructura si, in curand, isi va termina de amenajat si un birou.
Pentru fiecare oras in parte, Atlas trebuie sa primeasca autorizatia de la IGCTI, dar aceasta este ultima parte din mecanism, asa cum ne-