Definitia cuvantului barfa in dictionar (DEX) este de o concizie lapidara: barfa = calomnie, diametral opus laudei sau elogiului, fara a pomeni sensurile de conversatie superficiala intre amici (sueta), de incercare de a difuza informatii doar partial corecte. Definitia cuvantului barfa in dictionar (DEX) este de o concizie lapidara: barfa = calomnie, diametral opus laudei sau elogiului, fara a pomeni sensurile de conversatie superficiala intre amici (sueta), de incercare de a difuza informatii doar partial corecte (un soi de dezinformare nu intotdeauna benigna) sau pur si simplu cel descris prin expresia "a sta la taclale" sau "a pune tara la cale". La modul cel mai general, barfa era considerata un fenomen inutil, un fel de zgomot de fond al interactiunilor de grup, indiferent de dimensiunile acestuia.
Surprinzator, studii foarte recente, cum ar fi cel semnat de David Sloan Wilson, profesor de biologie si antropologie la o universitate din New York, autorul unei carti care se ocupa de evolutia comportamentului de grup, "Catedrala lui Darwin", ne rezerva unele noutati. Barfa este, sustine autorul, un element central in studiul interactiunilor de grup. Ea clarifica si intareste regulile grupului, imbunatatin- du-i functionalitatea, pune in circulatie o serie de informatii, care altfel ar fi inaccesibile, ii sprijina pe cei nou-veniti in grup, dar si pe veteranii care se simt uneori marginalizati, defineste apartenenta la grup.
Fenomenul barfei, sub multe dintre aspectele lui, a fost studiat in ultimii ani in locuri precum insulele izolate din Oceanul Pacific, printre elevii de scoala primara, in zone rurale din Newfoundland (Canada) si in Mexico. Primele concluzii: o sursa comunica informatia la cel putin doua alte persoane, prea putina barfa intr-un grup poate fi la fel de daunatoare ca si prea multa barfa, comunicarea prin barfa scade nivelul gene