"Petrom detine controlul deplin asupra capacitatii de rafinare pentru productia sa interna". Acesta este mesajul transmis investitorilor la bursa de catre Consiliul de Administratie al OMV-Petrom. Aceasta este si dovada ca Wolfgang Ruttenstorfer a intoxicat opinia publica romaneasca, in urma cu cateva saptamani, atunci cand a vorbit despre dependenta Petrom de exporturile de titei.
Reprezentantii companiilor petroliere mai contesta si declaratia potrivit careia, daca ar reduce preturile mai jos decat cotatiile internationale, Petrom ar putea sa fie acuzata de dumping. "Nu este adevarat. Petrom poate sa vanda si la 50 de eurocenti, ca nu ne intereseaza", spune presedintele unei mari companii petroliere.
Am fot primii care am atras atentia, inca din luna februarie, ca "Petrom a fost vandut la pret redus". Fosta guvernare, in cardasie cu o seama de functionari corupti, a semnat contractul de privatizare a Petrom "ca primaru". Capital a atras atentia de la bun inceput ca incasarile din redevente sunt ridicole si ca OMV va castiga, in urmatorii 13 ani, cel putin zece miliarde de euro.
E adevarat ca terenurile petroliere romanesti sunt vechi, au nevoie de investitii imense atat pentru dezvoltare, cat si pentru protectia mediului. Asta nu inseamna, insa, ca Dan Ioan Popescu, Adrian Nastase si chiar si firma de avocati care a reprezentat interesele statului roman trebuie iertati pentru ca si-au pus parafa pe acest contract. Dependenta de FMI a primat interesului national.
Specialistii sustin ca exista mai multe solutii pentru redresarea acestei situatii. Capital nu face decat sa le puna pe taraba.
Pentru mult dicutata chestiune a redeventelor ridicole pe care statul roman le incaseaza de pe urma celor 80 de milioane de barili, echivalent titei, extrasi anual de investitorul austriac OMV din cele 300 de campuri petro