Fimele care la data integrarii Romaniei in Uniunea Europeana (UE) nu respecta conditiile de mediu impuse prin acest proces si care nu au obtinut o perioada de amanare a termenului pana la care trebuie sa se conformeze vor fi inchise, a declarat, ieri, ministrul Mediului, Sulfina Barbu.
"Noi facem apel la agentii economici sa vina si sa depuna proiecte la Administratia Fondului de Mediu, pentru ca nu dorim ca acesta sa devina o banca, ci un instrument de indeplinire a conditiilor de mediu", a spus ministrul, care a participat la conferinta organizata de Finmedia cu tema "Implementarea directivelor europene de mediu - probleme si solutii".
Sulfina Barbu a atras atentia ca o problema deosebita o prezinta instalatiile mari de ardere, existand solicitari pentru perioade de tranzitie doar pentru 195 din 731 de astfel de echipamente.
"Diferenta trebuie sa se conformeze pana la momentul integrarii. Daca nu, vor fi inchise, activitatea lor va fi sistata", a afirmat ministrul Mediului.
Ea a mai amintit ca exista mecanisme de sprijinire a investitiilor in acest sector, firmele avand posibilitatea sa depuna proiecte pentru a obtine finantari nerambursabile care pot reprezenta de la 30% pana la 50% din costuri, precum si sume rambursabile in conditii avantajoase din punct de vedere al dobanzilor si termenelor de plata.
Barbu a apreciat la 29,3 miliarde de euro necesarul investitiilor pentru protectia mediului in Romania si a mai aratat ca fondurile ISPA alocate, in valoare de 1,2 miliarde de euro, sunt acoperite de proiecte chiar si pentru sumele prevazute pentru 2006.
Fimele care la data integrarii Romaniei in Uniunea Europeana (UE) nu respecta conditiile de mediu impuse prin acest proces si care nu au obtinut o perioada de amanare a termenului pana la care trebuie sa se conformeze vor fi inchise, a declarat, ieri, ministrul Mediului, Sulfina