Guvernantii nu sunt dispusi sa accepte varianta sindicatelor privind salariul minim pe economie, cea de minimum 430 de lei (4,3 milioane lei vechi). Cel putin asa reiese din declaratia de ieri a premierului Calin Popescu Tariceanu, care a precizat ca negocierile dintre Guvern si sindicate pentru majorarea salariului minim pe economie vor fi derulate pe baza posibilitatilor financiare actuale si tinandu-se cont de faptul ca veniturile personalului bugetar au inregistrat deja modificari importante. "Trebuie sa vedem cum va fi fundamentata cererea sindicatelor si sa tinem cont de constrangerile bugetare. Negocierile vor incepe in limitele legii si in conditiile in care anul acesta au fost deja operate modificari importante", a spus Tariceanu.
Liderii celor patru confederatii sindicale au solicitat majorarea salariului minim pe economie de la 330 (3,3 milioane lei vechi) la cel putin 430 de lei (4,3 milioane lei vechi), solicitare fundamentata de sindicate prin rata inflatiei, rata reala a cresterii economice, productivitatea muncii si valoarea cosului minim lunar (pentru luna iulie 2005 a fost de 734 lei, pentru o gospodarie de salariati aceasta valoare fiind de 857 lei). Daca se iau in vedere prognozatele cresteri de preturi, in special la utilitati, probabil ca acest nivel va fi depasit substantial la sfarsitul anului 2005. Care va fi varianta salariului minim propusa de Guvern, deocamdata nu se stie.
Matei Bratianu, BNS: Avem obligatii fata de electorat, nu in fata FMI
"Atat Tariceanu, in calitatea lui tripla, de prim-ministru, de presedinte al Partidului Liberal si de copresedinte al Aliantei D.A., cat si noi, in calitate de lideri sindicali, avem obligatii fata de o singura institutie. Nuantez: nu avem obligatii nici fata de Banca Mondiala, nici fata de FMI, nici chiar fata de UE, ci, in primul rand, fata de institutia care se numest