Conducerea Statiunii pentru Cercetare si Dezvoltare pentru Pomicultura (SCDP) Bistrita a recunoscut ca desfasoara, din 1996, experimente cu pruni modificati genetic(MG) insa a refuzat sa puna la dispozitia comisarilor Garzii de Mediu documentele care sa ateste provenienta, numarul si data de intrare in tara a acestora.
Potrivit lui Daniel Fita, consilierului de presa al Garzii Nationale de Mediu (GNM), Ion Platon, directorul SCDP Bistrita a confirmat ca institutul pe care il conduce a demarat in anul 1996, in colaborare cu francezii, un proiect de testare in conditii de presiune virala crescuta a rezistentei prunilor modificati genetic la virusul Plumb Pax. La vremea respectiva, numarul exemplarelor importate din Franta era de 70, din care, la ora actuala, mai exista 57, pentru ca, potrivit declaratiilor conducerii SCDP, 13 s-au uscat.
"Ca urmare a acestui control, vor fi sanctionati pentru contraventie si vor primi somatie de sistatre a activitatii in acest domeniu", a mai spus Daniel Fita.
Deplasarea comisarilor teritoriali ai GNM la Statiunea de Cercetare din Bistrita a avut loc marti, in urma sesizarilor Greenpeace, care descoperea experimentele ilegale de la Bistrita in luna august, in timpul unor activitati de documentare. La inceputul saptamanii, organizatia de mediu amintita semnala Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) riscul acestor culturi de pruni MG (care nu detin autorizatie din partea Ministerului Mediului) pentru sanatatea oamenilor, deoarece contin o gena care ofera rezistenta la antibiotice, cum ar fi Kanamicina.
Totodata, Greenpeace cerea ministerului de resort sa stopeze cultivarea lor ilegala, sa preia controlul situatiei in toate centrele de cercetare din Romania si sa isi faca publica pozitia oficiala asupra organismelor MG.
"Directiva Uniunii Europene asupra eliberarii intentionate a